Pages

Friday, April 19, 2013

Olipa kerran Shimla

Mikään ei ollut niinkuin ennen, kun Skottilainen Charles Kennedy rakensi tänne pieneen ja mitättömään vuoristokylään kesäkodin vuonna 1822. Neljäkymmentä vuotta myöhemmin koko Intian hallitus pakeni Delhin helteitä Shimlaan joka kesä. Kuvankauniita maisemia myötäilevän Kalka-Shimla rautatien valmistuttua 1903, Shimlan status kesäkohteiden ykkösenä vahvistui ja varmistui Delhiittien mielissä.

Yhden yön hotelli


Shimlaan saavuin siis minäkin, armon vuonna kaksituhattakolmetoista, yhdeksäntenätoista huhtikuuta, Dharamsalasta saapuvalla yöbussilla kello 06:15 aamulla. Tämän jälkeen, mikään ei ollut niinkuin ennen.

Heti bussista ulos astuttuani minut ympäröi rasittavien hännystelijöiden joukko. Ehdin jo Dharamsalassa tottua tiibetiläiseen menoon ja omaan rauhaan, mutta paluu todelliseen intiaan oli pakollinen. Päätin että tänään otan yliotteen hännystelijöistä. Taksikuskihännystelijät luopuivat leikistä heti, kun näkivät minun pakkaavan rinkkaa kantokuntoon. Lähdin siitä kävelemään keskustaa kohti ja sanoin hännystelijöille, että kiitos en tarvitse apua. Vaan yksi ei luovuttanut. Mennessäni ekan hotellin respaan sisään sanoin sille, että se pysyy ulkona. Ihme ja kumma se pysyi ulkona, mutta kävi oven takana näyttämässä naamansa ja näin kun respasetä otti katsekontaktia sen kanssa. Katsoin huoneen, se oli kallis ja epäilempä että komissiosyistä. Jatkoin matkaani ja aloin olla vähän puhki, koko matka bussiasemalta kylille on ylämäkeä, selässä huonosti pakattuna 20 kg rinkkakin. Sanoin hännystelijälle taas kerran, etten tarvitse apua ja että jos se vielä seuraa mua, niin kävelen ensimmäisen vastaantulevan poliisin luo ja sanon pahasti. No tämä hännystelijä jätti nyt hyvän välimatkan, mutta ei luovuttanut, pysähdyin nimittäin yllättäen kävellessäni, käännyin ympäri ja huomasin sen vielä maisemissa. Osoitin sitä sormellani ja tein ampumaliikkeen (ilman ääniefektejä). Se ymmärsi vihdoin jättäytyä näkymättömiin...

Kas kas, seuraani lyöttäytyi pian toinen hännystelijä muslimipartoineen. Se rupesi tuttuun tapaan toverilliseksi, mutta sanoin vihaisesti sille että suksi kettuun, minulla on kartta ja terveet jalat, en tarvitse apua hotellin etsimiseen enkä kantamiseen, varsinkaan nyt kun on jo lähes tasamaa. No se tyytyi vain seurailemaan ja seuraavaan hotelliin sisäänmennessäni, hännystelijä tuli myös sisään respaan. Huusin sille respasedän läsnäollessa suurin piirtein näin (enkuksi) "lopeta jo vihdoin mun seuraaminen ja PAINU ULOS!". No hännystelijä meni ulos. Katsoin huoneen ja se alkoi olemaan lähempänä haluttua hinta/laatu-suhdetta, mutta päätin jatkaa vielä etsintää.

Kolmanteen hotelliin nousi tieltä helkutin jyrkät raput. Ennen kuin lähdin kapuamaan katsoin vielä taakseni. Ei ketään. Rappuset kavuttuani pääsen hotellin respaan, jossa heitän rinkan selästäni ja otan pitkän hörpyn vettä ja tasaan hengitystä ennenkuin herättelin nukkuvan respasedän. Kyselen huoneista ja hinnoista ja kas kas... eiköhän ovi käy ja muslimipartahännystelijä on tulossa sisään sen toisen kanssa. Sanon sille todella pahasti ja työnnän oven kiinni hännystelijän jäädessä ulkopuolelle. Sanon respasedälle että etsin hotellia vaikka koko päivän, mutta yhdellekään hännysteljälle en maksa mitään. Käyn katsomassa perushuoneen ja luksushuoneen ja hinnat kuultuani tulin takaisin respaan tinkimään. Hännystelijät olivat vielä pihalla istuskelemassa toiveikkaana. Sanoin respalle tarkistavani tämän hotellin hinnat netistä josko saisin paremman diilin sieltä, nettihinnat kun eivät koskaan sisällä hännystelijöiden komissiota, vaan korkeintaan nettipalvelun kohtuullisen komission. Respa soittaa hotellin omistajalle ja saan n. 30% nettihintaa halvemman käteishinnan, respan sanoessa hännystelijöille, että mulla on nettivaraus Agodasta, eikä hän näinollen voi maksaa komissiota. Hännystelijä yrittää vielä ulkoa huudella vastaan ettei mulla voi olla nettivarausta, kun olin aktiivisesti etsinyt hotellia kävellessäni. Hotellin sisäänkirjauduin kello 07:15 ja apinavarmaan (parvekkeella täyskalterit ja katolla piikkilankaa) huoneeseeni lukemaan lounarista mitä täällä Shimlassa oikein turistina pitää nähdä apinoiden ja hännystelijöiden lisäksi.

Intiassa olen oppinut ainakin suhtautumaan asioihin huumorilla ja kärsivällisyydellä. Ja tarpeen vaatiessa myös jämäkkyydellä.
Kylän kuumin paikka, yökerho Ritz. Sulkemisaika perjantaina 22:00.

Ostoskatu, josta minäkin löysin paremmat läpyskät jalkaan.

Nyt odottelen mielenkiinnolla intian vastaiskua tämän erävoiton jälkeen.

Hanuman temppeli


Apinajumalan temppeli oli mäen päällä.
Cooperin testissä mulla meni 12 minuuttia, Jakhoo temppelin testissä 29.

Itse Hanuman

Kukkuu

Mina en ole varas. Lainasin vain pikkutytön karkkia.

Palvontaa

Perinteinen apinaleikki. Toinen istuu tolpan nokassa ja toinen yrittää etsiä.

Sinne oli kova nousu, tosin inkkareiden asteikolla olin vielä ikäryhmässäni "extremely fit", kun sain alle puolessa tunnissa noustua portaat ylös. Lounarissa oli varoiteltu aggressiivisista apinoista matkan varrella ja kohtaloani uhmaten en ottanut edes kävelykeppiä tai muuta risua käteen, vaan luotin siihen että laukustani ei tuoksu ruoka enkä muutenkaan näytä helpolta saaliilta. Eli sama taktiikka kuin hännystelijöiden kanssa. Apinoista ei tosin ollut mulle ollenkaan vaivaa, kun olin varautunut ja varuillani koko ajan. Yhden varkauden tosin todistin, kun apina hiipi pikkutytön sivusta ja nappasi karkin kädestä. Ja yksi mies sai apinan sähinää ja rähinää osakseen kun ojensi sille kättä. Minä taas selvisin ilman selkkauksia takaisin hotellillekin. Onneksi niin, koska ei ole rabies rokotus voimassa ja sitä tarvii jos apina puree. Paluumatkalla inkkarimiesten joukko kysyi multa olenko intialainen. Kyllä, ihan oikeasti. Vastatessani kielteisesti he varoittivat minua apinoista, että ne saattaa yrittää varastaa kameran kädestä tai rillit päästä. 

Sanoin, että ei hätää, tunnen serkkupoikien tavat hyvin ja osaan pitää varani.

2 comments:

  1. Eli jos intiassa halajaa hotellia on katsottava, ettei hännystelijät tunge perässä hotelliin, sillä sit se maksaa enempi? Onks joka paikassa näin? Miten 30+ yksinmatkustava naisihminen saa häädettyä hännystäjän?

    ReplyDelete
  2. Helppoa, varaat ekaksi yöksi uudesta kaupungista netistä hotellin. Sitten samana iltana käyt ilman rinkkaa kiertämässä lähialueen hotellit paremman diilin perässä.

    ReplyDelete